Διατροφική αξία

Διαβάστε παρακάτω πόσες διαφορετικές θρεπτικές ουσίες περιέχει το ρύζι και γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Το ρύζι είναι ένας μαγικός κόκκος! Από πιλάφι και συνοδευτικό έως σούπα, γλυκό ή ακόμα και ποτό το ρύζι έχει πολλές χρήσεις. Χρησιμοποιείται ακόμη και στη χαρτοποιΐα!

Το ρύζι είναι πλούσιο σε:

Σύνθετους υδατάνθρακες, που το καθιστούν σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, απορροφώνται πιο αργά από τους απλούς, προστατεύοντας από την απότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα και χαρίζοντας στον οργανισμό ενέργεια, απαραίτητη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Πρωτεΐνες: Απαραίτητο δομικό συστατικό του οργανισμού. Τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένου ρυζιού περιέχουν περίπου 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Το ρύζι, συνδυαζόμενο με όσπρια, μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τους χορτοφάγους.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Από όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β το ρύζι, δεν περιέχει μόνο την Β12. Αντίθετα περιέχει σημαντικά ποσά από:

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη), που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ είναι απαραίτητη στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό) η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη),που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων 

Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) που είναι σημαντική βιταμίνη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ είναι απαραίτητη για την σύνθεση του DNA - Βιταμίνη E που είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.

Το ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε ανόργανα στοιχεία:

Σε Κάλιο που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το ισοζύγιο του νερού στον οργανισμό. Είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης και ρυθμίζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Σε Μαγνήσιο που είναι συστατικό των οστών και των δοντιών, απαραίτητο στοιχείο του μεταβολισμού σε κυτταρικό επίπεδο, παίρνει μέρος στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων, ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών.

Σε Φώσφορο που αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενέργειας και αποτελεί συστατικό του DNA.

Σε Σίδηρο που είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες. Ακόμη, ο σίδηρος είναι απαραίτητο συστατικό ορισμένων ενζύμων, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης.

Σε Φυτικές ίνες που βρίσκονται κυρίως στο αναποφλοίωτο ρύζι και ποικίλες έρευνες έχουν δείξει την σπουδαιότητα τους στην διατροφή του ανθρώπου και την χρησιμότητά τους στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών δεν σταματούν εκεί, καθώς ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από την εμφάνιση του διαβήτη, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών ειδών καρκίνου.

Το ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε:

Θερμίδες: Μια μερίδα 62.5γρ ρυζιού αποδίδουν 215 Kcal και σε χορταίνουν! Η πλούσια θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες που περιέχει, το καθιστά μια καλή επιλογή για όλους όσοι προσέχουν τη διατροφή και το βάρος τους.

Χοληστερίνη και λιπαρά: Δεν περιέχει χοληστερίνη και λιπαρά, άρα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό.

Νάτριο: Η περιεκτικότητα του ρυζιού σε νάτριο είναι φτωχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρύζι είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργία. Το ρύζι, σε αντίθεση με το σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (Συστήνουμε να συμβουλεύεστε τις οδηγίες που υπάρχουν στα πακέτα των προϊόντων σχετικά με τα συστατικά).

Το ρύζι ως φάρμακο

Οι Έλληνες συγγραφείς ιατρικών κειμένων, που η επιρροή τους ήταν μεγάλη στην Αυτοκρατορική Ρώμη, καθώς και στον Αραβικό κόσμο και τη Μεσαιωνική Δύση, συνιστούσαν το ρύζι ως φάρμακο με καταπραϋντικές και στυπτικές ιδιότητες για το γαστρεντερικό σύστημα. Σήμερα, ο χυλός από ρυζάλευρο με αλάτι είναι το πιο απλό γιατρικό για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου που υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές.

Το καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι οφείλει το σκούρο χρώμα του στη φύτρα, που δεν έχει αφαιρεθεί τελείως και είναι πολύ πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ασβέστιο. Η καθημερινή δίαιτα ορισμένων ανθρώπων περιλαμβάνει αναποφλοίωτο ρύζι επειδή δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός από την βλαβερή χοληστερόλη.