Συνταγές

Γιορτινό Ρύζι σε Τρεις Εκδοχές

Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά - Μερίδες: 6

Συστατικά

Υλικά
500 gr. ρύζι μακρύκοκκο Uncle Ben’s*
100 gr. βούτυρο
1 ρόδι
5-6 κλωναράκια κόλιανδρο ή μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι φρέσκο
Κανέλα τριμμένη
Μπαχάρι τριμμένο
Μοσχοκάρυδο τριμμένο

για την εκδοχή με τον κιμά
150 gr. κιμά
1 κρεμμύδι
150 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
Ίνες κρόκου κοζάνης
3 κουταλιές της σούπα κράνα ή cranberries

για την εκδοχή με το συκώτι
150 gr. συκώτι μοσχαρίσιο ή συκωτάκια πουλιών
1 κρεμμύδι
150 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
1 κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας κάσιους ή φυστίκια
¾ κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά

για την εκδοχή με τα αποξηραμένα φρούτα

1 κρεμμύδι
150 gr. αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα κ.τ.λ)
150 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας κάσιους ή φυστίκια
3-4 σπόρους καρδάμωμο κοπανισμένους, προαιρετικά

Τρόπος παρασκευής

Προετοιμασία

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το ρύζι για 20 λεπτά και το κρατάμε ζεστό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε ένα μείγμα μπαχαρικών με κανέλα, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο, σε αναλογία 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη,
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο, ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο.

η εκδοχή με τον κιμά
Ρίχνουμε στον ζεστό ζωμό τις ίνες του σαφράν και το αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ένα βαθύ τηγάνι το σωτάρουμε μαζί με τον κιμά και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε όσο μείγμα μπαχαρικών μας αρέσει και χοντροκομμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τον οποίο περνάμε από σίτα και σιγοβράζουμε τον κιμά, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε με αλάτι.
Τέλος προσθέτουμε 165 gr. βρασμένο ρύζι, 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Κρατάμε το ρύζι ζεστό μέχρι να  το σερβίρουμε.

η εκδοχή με τα αποξηραμένα φρούτα
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα αποξηραμένα φρούτα, τα σωτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι, ελαφρά, μαζί με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, προσθέτουμε όσο μείγμα μπαχαρικών μας αρέσει, τους σπόρους του καρδάμωμο και τα κάσιους.
Προσθέτουμε χοντροκομμένο πιπέρι, τον ζωμό και 165 gr. βρασμένο ρύζι, διορθώνουμε με αλάτι και τέλος προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο.

Κρατάμε το ρύζι ζεστό μέχρι να  το σερβίρουμε.

η εκδοχή με το συκώτι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ένα βαθύ τηγάνι το σωτάρουμε μαζί με τον συκώτι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε όσο μείγμα μπαχαρικών μας αρέσει, χοντροκομμένο πιπέρι, τα κάσιους, το κουκουνάρι και τον κουρκουμά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, 165 gr. βρασμένο ρύζι σιγοβράζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε με αλάτι.
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες,  1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και ανακατεύουμε καλά .

Κρατάμε το ρύζι ζεστό μέχρι να  το σερβίρουμε.

Σε μια μεγάλη μακρόστενη πιατέλα σερβίρουμε τα ρύζια που ετοιμάσαμε πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σπορους ροδιού.