Συνταγές

Καστανό ρύζι και ρεβίθια με άρωμα μανταρινιού

Χρόνος παρασκευής: 30 λεπτά - Μερίδες: 4

Συστατικά

250 γρ. ρεβίθια (χρησιμοποίησα ελληνική ποικιλία «μικρόσπερμα»)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
Ξύσμα από 2 μανταρίνια
Αλάτι και πιπέρι
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανό ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
(Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε με φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το βράσιμο
και 3 κουταλιές επιπλέον για το τέλος του μαγειρέματος.
Τον χυμό από ένα μεσαίο λεμόνι.
2 φακελάκια καστανό ρύζι Uncle Ben’s.

Τρόπος παρασκευής

Πρέπει να μουλιάσουμε σε αρκετό νερό τα ρεβίθια μας από το προηγούμενο βράδυ προσθέτοντας τους
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
Το πρωί θα έχουν απορροφήσει αρκετό νερό και θα είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε.
Τα σουρώνουμε λοιπόν και τα ξεπλένουμε καλά.
Τα ρίχνουμε μέσα στην χύτρα ταχύτητας .
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το αλάτι, τις 3 κουταλιές ελαιολάδου και τον χυμό του λεμονιού που θα τα συμπληρώσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει.
Κλείνουμε την χύτρα και ανάβουμε την φωτιά.
Μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (περίπου 20 λεπτά) .
Όταν είναι έτοιμα ανοίγουμε την χύτρα και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμα, έχουν βράσει δηλαδή επαρκώς.
Τότε μπορούμε με ανοικτό καπάκι να ανάψουμε πάλι την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και να προσθέσουμε το αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση και αποσύρουμε απ΄ την φωτιά.
Έτοιμα τα ρεβίθια μας!
Το ρύζι βράζεται πανεύκολα στο μαγειρικό του σακουλάκι!
Θα χρειαστούμε μόνο 10 λεπτά βράσιμο σε αρκετό νερό.
Το σουρώνουμε και το αφαιρούμε απ΄ το σακουλάκι , αυτό ήταν!
Σερβίρουμε μαζί στο ίδιο πιάτο!
Η αρωματική σάλτσα από τα ρεβίθια μας ενισχύει την γεύση του ρυζιού μοναδικά!