Συνταγές

Κοτόπουλο και Ρύζι Ογκρατέν, με Μπεσαμέλ και Γιαούρτι

Χρόνος παρασκευής: 60 λεπτά - Μερίδες: 8

Συστατικά

άφθονο αλατισμένο νερό για βράσιμο
375 γρ ρύζι μακρύκκοκο parboiled Uncle Ben’s® 10λεπτο
700 γρ κοτόπουλο, φιλετάκια από μπούτι, κομμένα το καθένα σε 3 κομμάτια
75 γρ βούτυρο
75 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα
3/4 κ.γ. αλάτι (ανάλογα το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε)
1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
200 γρ (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ τυρί τριμμένο (γραβιέρα, τσένταρ, γκούντα ή ό,τι σας αρέσει)
100 γρ σπανάκι baby

Για την επικάλυψη με ψωμί
80 γρ ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, τριμμένη (από περίπου μισή φραντζόλα)
40 γρ τυρί τριμμένο
30 γρ βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι (ανάλογα το τυρί)
1 πρέζα θυμάρι ξερό
1 πρέζα πιπέρι λευκό

Για την επικάλυψη με κράκερς
100 γρ κράκερς αλμυρά, τριμμένα
40 γρ τυρί τριμμένο
50 γρ βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι (ανάλογα το τυρί και τα κράκερς)
1 πρέζα θυμάρι ξερό
1 πρέζα πιπέρι λευκό

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε το αλατισμένο νερό και προσθέτουμε το ρύζι και το κοτόπουλο μαζί στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα σουρώνουμε, και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι πάνω στην κατσαρόλα (θα τη χρειαστούμε μετά).

Στο μεταξύ φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2 περίπου λεπτά. Αλλάζουμε την κουτάλα με σύρμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το μισό γάλα χτυπώντας συνεχώς και ζωηρά για να μη σβολιάσει. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα και βεβαιωθούμε πως δεν έχει σβόλους ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας συνεχώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάλι με την κουτάλα. Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να πήζει την αποσύρουμε από τη φωτιά (μετά από 5 περίπου λεπτά) και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι, και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C αέρα (180C αντιστάσεις). Βάζουμε το σουρωτήρι δίπλα στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε το κοτόπουλο μαδώντας το με τα χέρια ώστε να γίνει μικρότερα κομματάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και μετά το σπανάκι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε το μείγμα μας σε πυρίμαχο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το τρίμμα ψωμιού (ή των κράκερς), το τυρί, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του φαγητού.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να αναβλύζουν ελαφρώς τα πλαϊνά στο πυρίμαχο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.