Συνταγές

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές στο φούρνο

Χρόνος παρασκευής: 60 λεπτά - Μερίδες: 4

Συστατικά

10-12 πιπεριές τύπου Φλωρίνης κανονικού μεγέθους και σχήματος
Για τη γέμιση:
1,5 κούπα (300gr περίπου)  μακρύκκοκο ρύζι Uncle Ben’s  (έτοιμο σε 10’)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα (περίπου ¾ κούπας)
2 πράσα το λευκό μέρος ψιλοκομμένα (περίπου 1 κούπα)
Ένα μικρό μάτσο μαϊντανό
Ένα μικρό μάτσο μάραθο ή άνηθο
(και τα δυο μαζί, άνηθος και μαϊντανός,  να βγουν ¾ κούπας περίπου)
1 μεγάλο καρότο τριμμένο (1 κούπα περίπου)
1 κούπα ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα, αλεσμένα
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα νερό
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι ή όσο μας αρέσει
Για το ταψί:
½  κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα νερό
Για το σερβίρισμα προαιρετικά 200gr τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα Κρήτης

Τρόπος παρασκευής

Μετράμε το ρύζι και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη ανάμειξης και προσθέτουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο , το αλατοπίπερο και το νερό.
Τα ανακατεύουμε ζυμώνοντάς  και τρίβοντάς τα ελαφρά για να αφήσουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το μείγμα να περιμένει για μισή ώρα περίπου, να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές  τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. 
Τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό και τις βάζουμε στο φούρνο σε 200 βαθμούς  λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα.
Σε μια ώρα περίπου τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια δύο κουταλιών. Αφήνουμε ακόμη μισή ώρα να μαλακώσουν και  ανάβουμε το grill. Ανεβάζουμε το ταψί λίγο κάτω από το grill να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε φέτα ή ξινομυζήθρα τις πασπαλίζουμε, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και τον σβήνουμε. Με την θερμοκρασία θα λιώσει ελαφρά το τυρί. Σερβίρονται ζεστές, χλιαρές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν δεν έχουμε βάλει τυρί στο ψήσιμο τις συνοδεύουμε με φέτα. Ακόμη και την επόμενη μέρα είναι εξαιρετικές γιατί το συγκεκριμένο ρύζι όπως γνωρίζουμε δεν λασπώνει ενώ διατηρεί όση υγρασία χρειάζεται το πιάτο.
Παρατηρήσεις:
-Το καψάλισμα της φλούδας μας ταιριάζει σ’ αυτήν την ποικιλία πιπεριάς γιατί συνήθως είναι κάπως τραχιά. Έτσι μπορούμε να την καταναλώσουμε αλλά αν παρόλα αυτά μας ενοχλεί, αφαιρείται πολύ εύκολα στο πιάτο.
-Το λίγο ρυζάκι που μπορεί να πέσει στο ταψί μαζί με το τυρί είναι πραγματικός πειρασμός…
-Αν δεν έχουμε πράσα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με πράσινα κρεμμυδάκια ή λίγο ακόμη ξερό κρεμμύδι.
-Για να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και το καρότο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi με μικρά κοφτά πατήματα για να μη γίνουν πολτός.