Συνταγές

Χριστουγεννιάτικη γέμιση και ρύζι

Χρόνος παρασκευής: 15 λεπτά - Μερίδες: 6

Συστατικά

600 γρ κιμά (300 μοσχαρίσιο, 300 χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ μανιτάρια
1 ποτήρι μαυροδάφνη
100 γρ κάστανα βρασμένα
1 μήλο κομμένο σε κύβους
2 κ σ κουκουνάρι
2 κ σ κράνμπερι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ γλ μοσχοκάρυδο
1 κ γλ κανέλα
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
500 γρ ρύζι μακρύκκοκο parboiled Uncle Ben’s 10λεπτο

Τρόπος παρασκευής

Σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος με καπάκι, σοτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις καραμελώσει προσθέτεις τον κιμά.
Τον σοτάρεις αρκετά καλά μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια προσθέτεις τα μανιτάρια. Λίγο ακόμη σοτάρισμα και στη συνέχεια σβήνεις με την μαυροδάφνη κι ανακατεύεις μέχρι να απορροφηθεί.
Συνεχίζεις προσθέτοντας τα κάστανα, το μήλο, το κουκουνάρι, τα κράνμπερι και το ξύσμα. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις τα μπαχαρικά. Σ’ αυτή την φάση, ή ξεκινάς να γεμίζεις τη γαλοπούλα, ή προσθέτεις δύο ποτήρια χλιαρό νερό, σκεπάζεις το σκεύος και σιγοβράζεις τη γέμιση για 15 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζεις το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία.
Αυτό θα σου πάρει μόλις 10 λεπτά!
Μόλις έτοιμο το στρώνεις σε φόρμα και το πιέζεις ελαφρά μ’ ένα κουτάλι.
Το αφήνεις για λίγο να σταθεροποιηθεί και το ξεφορμάρεις σε πιατέλα.
Στρώνεις περιμετρικά αλλά και στο κέντρο την γέμιση, σερβίρεις και απολαμβάνεις και τη νοστιμιά του φαγητού που ετοίμασες αλλά και τις χαρούμενες εκφράσεις στα πρόσωπα των αγαπημένων σου.