Η ανατομία

Από τον Φλοιό στο Ενδοσπέρμιο!

Τα φύλλα του ρυζιού είναι επιμήκη και γραμμοειδή και καλύπτουν το στέλεχος με μια θήκη που ονομάζεται κολεός. Τα στελέχη είναι όρθια, και κοίλα στο εσωτερικό τους. Οι ρίζες έχουν μορφή θύσανου και αναπτύσσονται σε μικρό βάθος (μέχρι 10 εκ.). Τα άνθη είναι πολύ μικρά και ενώνονται (ανά τρία), σχηματίζοντας μικρά στάχυα. Ο καρπός καλύπτεται από τον φλοιό, που δεν ξεκολλά με τον αλωνισμό, αλλά με ειδικές αποφλοιωτικές μηχανές. Ο θερισμός γίνεται με δρεπάνια και ο αλωνισμός με παραδοσιακούς χειρωνακτικούς τρόπους. Ακολουθεί το στέγνωμα και με την αποφλοίωση αφαιρούνται ο φλοιός του καρπού και έπειτα η φύτρα, για να μείνει τελικά ο πυρήνας, το γνωστό λευκό ρύζι που αποτελείται από 80% άμυλο.

Ο κόκκος του ρυζιού αποτελείται από 4 μέρη.

Φλοιός (Palea)
Ένα μικρό κάλυμμα που περικλείει το σιτάρι και κρατά ανέπαφο τον πυρήνα, προστατεύοντας τον καρπό, τη φύτρα και το ενδοσπέρμιο που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Φύτρα (Bran)
Φορτωμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αντιοξειδωτικές και φυτικές ίνες, μέταλλα και έλαια, η φύτρα είναι το προστατευτικό εξωτερικό κέλυφος που δίνει στο καστανό ρύζι ένα ελαφρύ χρώμα μαυρίσματος, πιο σκληρή γεύση και άγρια υφή. Οι ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Έμβρυο
Το έμβρυο είναι θρεπτικό, περιέχει υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιεινά έλαια. Μαζί με τη φύτρα, δίνει στο καστανό ρύζι το χρώμα του, τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου, και βοήθεια στην διατήρηση του βάρους - τρεις ακόμη λόγοι για να συμπεριλάβετε τα προϊόντα Uncle Ben’s® στη διατροφή σας.

Ενδοσπέρμιο
Αυτό είναι το πραγματικό εσωτερικό του κόκκου ρυζιού. Σκληρό και λευκό, είναι η - πλούσια σε υδατάνθρακες - πηγή ενέργειας του σιταριού. Περιέχει κυρίως άμυλο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το ενδοσπέρμιο βρίσκεται κάτω από τα στρώματα της φύτρας.