Η Καλλιέργεια

Μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες τροφής στον κόσμο.

Η καλλιέργεια του ρυζιού είναι μία από τις παλαιότερες και από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στον κόσμο. Σήμερα, το ρύζι καλλιεργείται σ` όλες σχεδόν τις τροπικές και υποτροπικές χώρες και σε πολλές χώρες της εύκρατης ζώνης. Η καλλιέργειά του εκτείνεται μέχρι τον 48ο παράλληλο στο βόρειο ημισφαίριο και μέχρι τον 35ο παράλληλο στο νότιο ημισφαίριο ενώ σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ως βασική πηγή διατροφής τους το ρύζι.

Το ρύζι έθρεψε και συνεχίζει να θρέφει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το ρύζι ταξίδεψε από την Κίνα και την Ινδία, στην Περσία, στην Αίγυπτο ώσπου έφτασε και στην Ελλάδα, στην Ευρώπη για να περάσει πολύ αργότερα στην Αμερική.

Η καλλιέργεια του ρυζιού στην Ευρώπη πραγματοποιείται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές χωρών της Μεσογείου και κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Οι περιοχές βρίσκονται κοντά σε υγρότοπους, στα δέλτα των ποταμών, σε παράκτιες περιοχές και σε περιοχές κοντά σε λίμνες γιατί οι ορυζώνες έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε νερό. Η καλλιέργειά του ρυζιού είναι η μεγαλύτερη απ' οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν αν αναλογιστούμε ότι είναι η βασική τροφή για τα 3/5 του πληθυσμού του πλανήτη.
Το ρύζι καλλιεργείται και καταναλώνεται κυρίως στις χώρες που το παράγουν, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ταϋλάνδη και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων ρυζιού.

Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού αλλά οι πιο σημαντικές καλλιέργειες εντοπίζονται στην Ασία (Κίνα, Ινδία, Ταϋλάνδη, Ιαπωνία), στις ΗΠΑ και στη Μεσόγειο.

Ασία
Από την Κίνα έρχονται οι πρώτες ενδείξεις για την καλλιέργεια του ρυζιού που ύστερα το συναντούμε στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία και κοντά στα 2400 π.Χ. στην Ινδία. Εδώ συναντούμε ακόμη την καλλιέργεια του ευγενούς μπασμάτι. Κάπου εδώ Κινέζοι αγρότες μεταναστεύουν στην Ιαπωνία και φέρνουν μαζί τους το ρύζι.

Μεσόγειος
Από την Ασία ήρθαν οι κόκκοι ρυζιού στην Αραβία και στην Περσία και από εκεί στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αμερική
Η καλλιέργεια του ρυζιού στη Βόρεια Aμερική ξεκίνησε από την προσάραξη ενός πλοίου στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και από το δώρο που έκανε ο καπετάνιος στους διασώστες του. Οι «σπόροι ρυζιού» έπιασαν αμέσως στο εύφορο έδαφος της Καρολίνας και της Γεωργίας και σύντομα το λιμάνι του Τσάρλεστον εξήγαγε χιλιάδες τόνους ρυζιού. Αλλά έπρεπε να φθάσει το 1884, κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Εποχής, για να επεκταθεί η διαδικασία συγκομιδής ρυζιού και να δημιουργηθούν οι σημερινές μεγάλες νότιες πολιτείες παραγωγής ρυζιού – Αρκάνσας, Μισισιπί, Μιζούρι, Τέξας κλπ.