Η καταγωγή

Κίνα, Ποταμός Γιανγκτσέ, 8000 χρόνια πριν!

Το ρύζι συντηρεί τα δύο τρίτα του πληθυσμού στον κόσμο σήμερα, συμπληρώνει τέλεια κάθε είδους τροφή και αποτελεί βασικό συστατικό σε εκατοντάδες συνταγές, αλλά συγχρόνως ισχυρό σύμβολο ευτυχίας, ευημερίας και γονιμότητας. Όμως, το ρύζι δεν είναι μια νέα πηγή τροφής.

Σύμφωνα με μια ομάδα Αμερικανών γενετιστών το καλλιεργούμενο ρύζι έλκει την καταγωγή του από την Κίνα όπου άρχισε να καλλιεργείται πιθανότατα στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου ποταμού της Κίνας. Σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή βρέθηκαν σπόροι ρυζιού με νεολιθικά εργαλεία, κοντά στις εκβολές του ποταμού και ανήκουν σε ένα νεολιθικό πολιτισμό που άκμασε πριν από 8.000 - 9.000 χρόνια. Το ασιατικό ρύζι (Oryza sativa) είναι μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Από την Κίνα μεταφέρθηκε στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στην Αφρική, στην Αρχαία Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Η Ευρώπη ανακάλυψε την ύπαρξη του ρυζιού από τους φυσιοδίφες και ιστορικούς που συνόδευαν το Μέγα Αλέξανδρο στην Ινδία.

Οι Μύθοι για το ρύζι

Το ρύζι είναι αναπόσπαστο μέρος αρκετών πολιτισμών.

Στη Μιανμάρ, οι κάτοικοι έφτασαν στο κέντρο της Γης με σπόρους ρυζιού και κατευθύνθηκαν σε μια χώρα όπου η ζωή θα ήταν τέλεια και το ρύζι θα αυξάνονταν συνεχώς.

Στο Μπαλί, η θεότητα Vishnu κλήθηκε από τη Γη για να γεννήσει το ρύζι και έπειτα μαζί με τον Θεό Ίντρα δίδαξαν τους ανθρώπους πώς να αυξήσουν το ρύζι για να ζήσουν καλύτερα.

Και στην Κίνα, το ρύζι είναι δώρο των θεών. Ο μύθος λέει ότι μετά από μια καταστροφική πλημμύρα όλα τα φυτά είχαν καταστραφεί και δεν υπήρχε πουθενά τροφή. Μια μέρα ένα σκυλί έτρεξε μέσα από τους αγρούς προς τους ανθρώπους με σπόρους ρυζιού να κρέμονται από την ουρά του. Οι άνθρωποι πήραν τους σπόρους, τους έσπειραν, το ρύζι αυξήθηκε και η πείνα εξαφανίστηκε.

Όλες αυτές οι ιστορίες και πολλες άλλες βασίζονται στο ρύζι. Παρόμοια περίπτωση είναι όσα αναφέρονται για το ρύζι σε όλους τους ονειροκρίτες.

Το ρύζι στα Όνειρα !

Αν δείτε στον ύπνο σας ρύζι είναι καλός οιωνός που προμηνύει επιτυχία και ευημερία. Για τους αγρότες, σημαίνει άφθονη συγκομιδή σιτηρών. Αν δείτε ότι τρώγατε ρύζι, σημαίνει ευτυχία και οικογενειακή γαλήνη. Για μια νέα γυναίκα, το να ονειρευτεί ρύζι, σημαίνει ότι θα μάθει κάτι ευχάριστο ή ότι θα δώσει σε κάποιους μεγάλη χαρά.