Οι ποικιλίες

Μάθετε για τα διαφορετικά είδη του ρυζιού και από πού προέρχονται.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ρυζιού που καλλιεργούνται στον κόσμο: το μακρύκοκκο, το μεσόκοκκο και το βραχύκοκκο. Το μαγειρεμένο μακρύκοκκο ρύζι έχει αφράτη υφή, ενώ το μαγειρεμένο βραχύκοκκο ρύζι έχει μια κρεμώδη, κολλώδη υφή. Το ρύζι Uncle Ben’s® είναι μακρύκοκκο ρύζι, με ελαφριά, αφράτη υφή και νόστιμη γεύση, προσφέροντας το ιδανικό σκηνικό για τη δημιουργία των αγαπημένων σας πιάτων.

Κοντόκοκκο ή μακρύκοκκο ρύζι: Όσο πιο κοντόκοκκο είναι το ρύζι τόσο οι σπόροι του έχουν την τάση να κολλάνε κατά το βρασμό. Έτσι, το μακρύκοκκο ρύζι όπως το αμερικάνικο, το μπασμάτι ή το ταϊλανδέζικο (thai) γίνονται σπυρωτά. Αυτή η ποικιλια χρησιμοποιείται πολύ στις σαλάτες και ως συνοδευτικό. Το ρύζι με πλατείς, σχεδόν στρογγυλούς κόκκους, όπως π.χ. η ποικιλία αρμπόριο ή το ρύζι γλασέ ταιριάζει σε ριζότο, σε σούπες ή ως επιδόρπιο.

Λευκό ή καστανό ρύζι: Με την κοινή ονομασία άσπρο ρύζι, στο αλεσμένο ρύζι έχουν αφαιρεθεί ο φλοιός και η φύτρα από τον καρπό. Το καστανό ρύζι είναι πλήρες, κρατά τη φλούδα του, έχει άρωμα φουντουκιού και κρατά περισσότερο τις βιταμίνες και τις ίνες του από ότι το λευκό ρύζι. Υγιεινό, θρεπτικό αναποφλοίωτο ρύζι που διατηρεί τα τρία μέρη του κόκκου του ρυζιού: το φλοιό, τη φύτρα και το ενδοσπέρμιο. Το ανοιχτό καστανό χρώμα του ρυζιού προέρχεται από τα στρώματα του φλοιού τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει μια ήπια γεύση καρυδιού και μαστιχώδη υφή – το καστανό ρύζι Uncle Ben’s® βράζει σε 10 λεπτά και γίνεται σπυρωτό όπως το αποφλοιωμένο.

Parboiled ή άγριο ρύζι: Στo parboiled ρύζι, το άμυλο του έχει μετατραπεί σε ζελατίνη και έτσι βράζει πιο γρήγορα, δεν κολλάει και έχει εντυπωσιακό λευκό χρώμα. Το άγριο ρύζι έχει σκούρο χρώμα και είναι πολύ μακρύ. Το άγριο ρύζι είναι ένα είδος χόρτου που φύεται σε ένα μακρύ μίσχο και ευδοκιμεί σε βαθιά νερά. Παραδοσιακά καλλιεργείται στις λίμνες των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, ένω έχει παραχθεί ακόμα στη Μινεσότα και άλλες βόρειες περιοχές. Στην Ευρώπη, παράγεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το άγριο ρύζι πωλείται με το φλοιό (όπως το καστανό ρύζι), δίνοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο πιάτο.

Ρύζι μπασμάτι ή ταϊλανδέζικο ρύζι (thai): Το ρύζι μπασμάτι προέρχεται από την Ινδία. Είναι αρωματισμένο και ενδείκνυται για μαγείρεμα με μπαχαρικά για ασιατικά ή και ευρωπαϊκά πιάτα. Το ταϊλανδέζικο ρύζι (thai) προέρχεται από την Ασία και ταιριάζει σε κινέζικες, βιετναμέζικες και ταϊλανδέζικες σπεσιαλιτέ.